Jobb, mint a gurulós foci!

2018.12.10

Azért kezdtem el NFL-t nézni, mert kiábrándultam a gurulós fociból.

Mondjuk én igazából pont az az ember vagyok, aki tényleg nem értette, hogy miért kergetik azt a nyomorult labdát 22-en, valamint, hogy ennek még milliók is szurkolnak a világ összes részén. Igazságtalannak találtam és még mindig annak tartom, főleg a videóbíró hiánya miatt. Rettenetesen fel tudott idegesíteni egy téves döntés a bíró részéről, amivel Ő döntötte el a mérkőzést. Mondtam is magamban, hogy egy lófaszt fogom én ezt a hülye sportágat nézni. Soha nem akartam "tucat" ember lenni.

Extrém sportoló voltam 1995-től 2005-ig. Ezt úgy kell elképzelni, mint ahogy Ozzy Osbourne-nak kiestek a 80-as évek, így nekem is ködös ez az időszak. De biztos, hogy BMX-el kezdtem, aztán gyorsan jött a Mountain Bike és az ugrálás, repkedés, egykerekezés, hegyről le, TRIAL, DH, STREET, stb. Megtetszett, hogy nincs edző, nincs edzés, csak magunk gyakoroltuk azokat a trükköket, amiket VHS kazin láttunk (még nem volt YouTube). De sose voltam eléggé bátor, mert mindig féltem a sérülésektől, így nem lehettem igazán sikeres. Valószínű, hogy ezért sem kezdtem el amerikai focizni sem, mert jobban féltem magam, mint hogy belemenjek egy nagy ütközésbe.

Szóval valahol 2007-2008 környékén kezdtem el NFL-t nézni. Értetlenkedve, de érdeklődve néztem, hogy mi ez a sport. Biztos van bennem valamennyi Amerika- imádat és az is közre játszhatott. Szóval ültem a tv előtt és körülbelül azt tudtam, hogy a furcsa alakú labdával el kell jutni a pálya végébe. Teljesen fogalmatlan voltam, hogy futás, vagy passzjáték lesz, mi az a sárga zászló stb, stb..... 2 évig nézegettem magamban otthon, míg bekötötték a Facebookot a lakásunkba és onnantól okosabb lettem, meg mert már volt MADDEN játék. De ennek a sztorija a rólunk bemutatkozó szövegben megtalálható.

Ez alatt a 2 év alatt jöttem rá, hogy ez az a sport, amit én új hobbimnak szánok az extrém éveim után. Ültem, néztem a játékot és rájöttem, hogy ez az atlétika, hadviselés, stratégia, gyógyszeripar, doppingszerek, hot-dog, sör és az amerikai álom csillámpor keveréke.

Ez kellett nekem!

Lehet, hogy divatdrukkerként kezdtem, bár ennek a szónak igencsak negatív visszhangja van. De akkor a Steelers-nek nagyon ment és így Pittsburgh szimpatizáns lettem. Én nem a logo kinézete, vagy adott csapatszíneknek szorítottam, mint mások, hanem egy konkrét csapatnak. Mondjuk körülbelül ez a három indok szokott felmerülni, ha nincs valami szorosabb kötődése valakinek ehhez a kiváló sporthoz. De lassan rájöttem, hogy én inkább az offense játékot szeretem, ahol pontokat tesznek fel a táblára, ahol a futások, elkapások, TD-k gyarapítják a végeredményt. Csodálatosan éltem meg azt is, hogy különböző testfelépítésű játosok is beleférnek a csapatba, nem kell mindenkinek atléta alkatnak lennie. Ha egy túlsúlyos hegyomlás vagy, akkor mehetsz a falba, ha nem fértél be az NBA-be, akkor gyere az NFL-be elkapónak, ha nem tudsz 10 másodperc alatt 100 métert futni, akkor se para, gyere futójátékosnak. Az is nagyon megtetszett, hogy nem egy steril sportról van szó, hanem az időjárástól függetlenül ki kell menni és háború van minden héten.

Úgy emlékszem, hogy ez a SUPERBOWL volt az, ahol végképp el lett döntve, hogy én STEELERS drukker leszek. Biztos közrejátszott Faragó Ricsiék közvetítési stílusa is, hogy éppen megőrülnek, hogy mit is látunk. Nekem a meccsből az a két jelenet maradt meg, amikor Harrison visszahordja 100 yardról, valamint a nyertes TD, amivel Holmes megfordította a meccset és nyert a Pittsburgh. Nem éreztem még TV közvetítés alatt ilyen  eufóriát ezek előtt soha. Hiába néztem gurulós foci VB-t, vagy EB-t teljesen hidegen hagyott. Olmipia, még csak-csak a Magyar érdekeltségek miatt, de az NFL teljesen bekarcolta magát a szívembe.

Tehát 2009 lett és vége lett IWIW-nek, jött a Facebook és vele a játékok is. Sietni kellett haza, hogy a Farmville játékban nehogy rámrohadjon az eper, mert le kellett aratni. Aztán beleakadtam az Amerikai Focis játékba a MADDEN-ba és a csoportba is, ahol megbeszélik a "tudományos emberek", hogy miként is lehet csalni a játékban.

Ez az időszak, míg a játék élt nem tartom hosszúnak, vagy legalább is nem éltem meg hosszú időintervallumnak. De az biztos, hogy tartalmas volt, valamint nélküle most nem lehetnénk SZURKOLÓI EGYESÜLET!

Minden szerénytelenség állíthatom, hogy én találtam ki először azt, hogy találkozzunk élőben is és ne csak a facebook csoportban éljünk. (most ne számoljuk ide a Soproniakat, akik már előtte is barik voltak)

2010-et írunk, amikor is Farkas Tomival leegyezteve megtekintettünk egy Magyar meccset a Tábor utcai pályán. A Rebels játszott valamilyen veszprémi csapattal. Tudtuk, hogy a Rebelsnél csereirányító a Magócsi Ádám (aki szintén NHF csoporttag a kezdetek óta) és kb ezért is mentünk ki, hogy lássuk, miként müködik ez itthon. Valamiért azt vártuk, hogy NFL meccset fogunk látni. Hát nem az volt. Rájöttünk, hogy ez nagyon gagyi ahhoz képest. (szerencsére azóta nagyott változott már a Magyar- Amerikai Foci is, előnyére!)

Aztán innentől fogva nem volt megállás a szervezkedésben jött az első NFL meccsnézés is 2010.10.29-én a Chapms-ben ahol a Steelers, a Patriots-ot verte el 25-17-re. 2011-ben biztos néztünk HFL döntőt, valamint kisebb magyar meccseket, de ezek az emlékek valamiért ködösek. Munkahelyet váltottam, odakerültem a Dallas benzinkútra, Óbudára, ahol is az éjszakai műszakok alatt tökéletes elfoglaltság volt NFL-t nézni. Meg hát ott volt a Dallas Étterem is, ahol is az első nagyobb összejövetelünket tartottuk.

Az a 2013-as XLVII SUPERBOWL volt, ahol a Ravens nyert a 49ers ellen.

Előtte persze 2012-ben volt egy Soproni próbálkozás, de ott csak páran voltak, pedig sokan igérkeztek (köztük én is). Mindegy is.

És igen a Dallas Étteremben alapoztuk, meg azt a hagyományunkat, ami most is helytálló, hogy a szeptemberi nyitómeccset és SUPERBOWLT együtt nézzük, valamint úgy emlékszem, hogy itt lett kimondva az ELMEBETEG jelző is ránk.

És most 2019-et írunk. Rengeteget újdonsággal gyarapodott a csoport felépítése is. Hivatalos találkozóink száma 2-ről 5-re bővült, taglétszámunk a kezdeti 20-30-ról már azóta 200 felett jár. Offseasonban is összejárunk haverkodni, barátságok szövődtek. Egyedülálló egy ilyen összetartó közösség oszlopos tagjának lenni és tenni a további gyarapodásért. Nem tudja előre egyikünk se, hogy hova tovább, de az biztos, hogy ez a csoportosulás, már a facebook nélkül is megmaradna, de egyenlőre nem keresünk más platformot, mert megérkeztünk, köszönjük szépen.

#HereWeGo #szepmunka #dillydilly #g3cijokvagyunk #nopecc #freetroll #noTT 

Vass Richárd