RB szerepek

2019.09.27

A Carolina futóteljesítményének érintése után folytassuk a történetet egy általam kiválasztott játékelemmel. Maradva még a futók körül, az e heti játékélmény a futók "passzív" szerepe, annak is két aspektusa, a blokkolás és a pass protectionben való részvétel. Az ötletet a múlt hét péntek éjjeli Tennessee - Jacksonville mérkőzés összefoglalója adta. Viszonylag sok futójátékot hívtak a felek, így sok szemügyre vehető jelenet áll rendelkezésre.

Lássuk, mit lehet erről tudni dióhéjban.

A futók blokkolási készségeinek hatékony kihasználása az ún. lead blockok során figyelhető meg, melyet elég sokféleképpen elő lehet húzni klasszikus két futós felállásokból. Ebben az esetben az amúgy is főként blokkolásra használt fullback-ek (FB) kerülnek előtérbe, melyek az RB-k előtt szó szerint törik az utat, hogy mögöttük haladva a labdát megkapó futók minél több yardot meg tudjanak tenni. Azonban ezen célokra nem csak FB-ket használnak a csapatok. A videóban is több játékhívásban tight endek (TE) látják el ezt a feladatot. Velük a későbbiekben külön is foglalkozok majd, most maradjunk csak említés szintjén. A FB tehát az előre behívott gap-be (támadó falemberek közötti lyukak) ront be, a mögötte haladó RB pedig a blokk sikerességétől, a nyíló lyuktól függően követi, vagy visszavág, és máshol keres rést a falon. Egy jó fullback, akinek nem lehet csak úgy megálljt parancsolni, akinek nincs olyan, hogy az adott játékban nem teljes erőből ütközik, igencsak tud növelni a futójáték hatékonyságán. Nézzünk rá példákat is.

0:18

A Jaguars támad a Titans 7 yardosáról, 1&goal, red zone

A videó elején egy pillanat erejéig kanyarodjunk vissza a TE-k block szerepéhez. A tight end gyakorlatilag full back pozícióból rajtol, és egy full back feladatát is végzi. Ezt hívjuk merülésnek. A blokkoló játékos a labdát kapó játékos előtt nyitja a rést. Külön finomság, hogy ezzel a merüléssel csak eladták a védelemnek, hogy a fal egyik jobb belső résén érkezik majd az RB. Valójában csupán figyelemelterelés volt, a játék során a QB a bal oldalon először egy blokkot kiosztó, majd abból tovább haladó másik TE-nek dobta a lasztit. Világosan látszik, hogy ez volt a behívott játék, a QB a fake hand off után azonnal fordítja a fejét a behívott játék irányába, egy pillanattal később már érkezik is a játékszer. Mindezt csak fűszerezi, hogy a Scrimmage line jobb felén állt fel két WR, teljesen odavonva a védelem erőforrásait. Az a két játékos, akinek a bal oldal volt a felelőssége, rosszul olvasott, gyengén vette fel a blokkot, lett is eredménye. Szuper játékhívás a red zone-ban.

7:01

A Titans támad a Jaguars 1 yardosáról, 1&goal, red zone

Ismét parádés hívás, rövid yardos red zone szituáció, klasszikus kivitelezés. Nézzük lépésenként.

 • 82 TE motion, amivel kimozgatja a túloldalról 20 CB-t (ez így vélhetően emberezés), éppen a futás tervezett oldaláról, ez már most nagyon kellemes.
 • a következő pillanat a snap, az egész offense line zóna balt blokkol (kivéve a 72-est a bal szélén, az ő dolga a rajta kívül esők jobbra, tehát a futás irányának ellenoldala felé terelni az éppen aktuális emberét).
 • ugyanebben a pillanatban a FB is elindul balra, szép a hand off az RB-nek, aki alaprajz szerint követi is a vezető blokkolóját.
 • annak ellenére, hogy a Jax defense jobb oldali legszélső embere 26 FS iszonyatos sebességgel olvassa a problémát, a FB teszi a dolgát, kiszedi a játékból
 • ezek után állítsátok meg a felvételt abban a pillanatban, amikor az RB érinti a kék vonalat és nézzetek körbe. Bal oldalán FB blokk, jobb oldalán két OL fogja az őt megállítani igyekvő védő játékosokat. Hibátlan.

Az egész nem több 3-4 másodpercnél, de tanári hívás, tanári kivitelezés. Ismét leírható: pofon egyszerűnek tűnik, de rengeteg munka van abban, hogy egy gépezet így működjön egy-egy play során. Nyilván ez is egy összefoglaló, nagyrészt pozitív jelenetekkel, tehát nem az az alapvetés, hogy minden ilyen simán megy. Éppen ebben rejlik a szépsége. Akkor válik édessé a pillanat, amikor ilyen olajozottság okán sikerül egy pontszerzés.


0:53

Jaguars támadás, saját 49 yardos, 1&10

Zárásként időben visszakanyarodva egy vegyes körethez.

 • FB pozícióban egy TE, pass protection (az írás következő része) szerepben
 • az RB pedig az OL-ban nyílt lyukon a LoS környékén megfordul, hogy passzcélponttá váljon. Ez gyakorlatilag egy biztosíték az irányító számára, aki az elkapói olvasása utána, ha nem talál megfelelő célpontot, könnyen odadobhatja a labdát az üresen hagyott futójához. 1&10, biztonsági route.
 • Látszik is az irányító mozgásán (sisakján), hogy szépen körbe nézett és a számára megfelelő célpontot választotta annak tudatában, hogy ha gond lenne, a futója ott van a közelben. Ehhez nem kell odanéznie sem, ezt a behívott playből kell tudnia.

Pass protection az RB szemszögéből

Gyakorlatilag a támadójáték oltárán feláldozott plusz játékos, aki sem futóként, sem elkapóként nem jelenik meg a hívott playben. Kétoldalú játékelem. Egyrészt egy potenciális célponttal kevesebb, másrészt egy az irányítót védő játékossal több. Megfigyelhető, hogy sok esetben a hosszabb passzjáték hívásoknál kap pass protection szerepet, ahol az irányítóknak és az elkapóknak 1-1 másodperccel több idő kell a játék során (ez nem egyértelmű megjelenése a játékban, csapat- és szituációfüggő). Ekkor a futó olvassa a támadófalat, a védőfalat és a védőfal mellett-között feltűnő veszélyforrást. Egy-egy ilyen blokk kulcsfontosságú lehet a játék során. Nézzünk erre is példákat 3 rövid jeleneten keresztül.

4:10

Titans támadás, a Jax 11 yardosán, 3&6, red zone

 • A futó az irányító előtt veszi fel az induló pozíciót, olvassa a snap előtti felállást
 • A snap pillanatában előre mozdul és olyan fegyelemmel és erővel veszi ki a blitzre hívott LB-t, hogy a passz pillanatában a scrimmage közelében táncolnak (szemfülesek kiszúrhatják, hogy a play első pillanatában azért kapott ehhez segítséget a center balra kinyúló keze formájában, ami elég volt ahhoz, hogy ő teljes sebességgel, míg az LB lendületét vesztve érjen a találkozási pontra) 

4:26

Jaguars támadás, saját 20 yardos, 1&10

 • normál RB felállás, QB mögött
 • egy dupla középső line backer blizt, ráadásul késleltetett kereszt
 • az első blizt elporlik az OL-on
 • a másodikat az RB szedi ki tökéletesen, lendületből, állóra fékezve (imádom)
 • a passz sikeres

5:23

Titans támadás, saját 36 yardos, 3&10

 • normál RB felállás, QB mellett
 • jobb guard lehajol, hátranéz, futó odanéz, guard megpaskolja a centert, mindezt miért?
 • a center és a jobb guard között érkező mozdony (MLB blitz) olyan gyönyörű cut blockot kap, hogy bármennyiszer gyermeki örömmel nézem vissza
 • cut block: mély, térden-combon találó block
 • a játék sikeres, megvan a first down

Ennyit a futók egyéb feladatairól röviden.

Most kóstoljunk bele az előző héten feldobott témába.

Néztünk-e MLB (középső linebacker) mozgásokat?
Le tudtuk-e venni a szemünket a lasztiról?

Remélem páran belevágtatok a kalandba, kipróbáltátok milyen, ha csak egy negyeden is át, a belső védők munkáját nézni. Tehát tipikusan úgy és akkor találkozni szemmel a futóval (vagy elkapóval), amikor azt a megfigyelt játékos is tette testtel. Lehet észlelni ilyenkor rengeteg üresjáratot, főleg zónázásnál, amikor egy hosszú passz kényelmesen elszáll a scrimmage line-tól 5-10 yardra helyezkedő LB sor felett. Vagy lehet észlelni rossz olvasást, rossz irányból történő visszavágást, amik után sok esetben már késve ér oda a védő a helyszínre. A legtöbb eset azonban, a nagymama szavaival élve, a "fekszenek egy kupacban" című kimenetel. Ilyenkor éppen azért fekszenek egy kupacban, mert a belső linebacker(ek) jól végezték a dolgukat. Persze az is kérdés, mi a jó? Átjutni az offense falon és negatívban megállítani a futást a legjobb, de a labda indításának helyétől számított 1-3 yardon való földre parancsolás is igen hasznos.

A belső LB-k általános felelőssége a belső 4 gap (offense falemberek közötti lyukak), melyeket általában a belső védőfalakkal osztanak meg. A belső LB-k ezeken a belső gap-eken berontva igyekeznek megállítani a futójátékot. Tehát számunkra a játék indításának közelében, a kupac képződése előtti pár pillanat az érdekes. Ebben az 1-2 másodpercben lehet megfigyelni, hogy milyen mozgást végez az LB, helyezkedik-e snap előtt, mi az első lépése snap után, mit olvas az O-falon, mit nézhet mögötte.

Erről lesz újabb fejezet képekkel, videókkal, gifekkel, azonban mára ennyi is éppen elég volt.

A következő hetekre (nem konkrétan a hétvégére, hogy nagyobb anyag gyűljön össze a fejekben) vonatkozóan: kezdjétek el tüzetesebben figyelemmel követni a Tight Endek játékát, annak minden elemével. Egy Alapító Atya (Lacy) társam erősítette meg egy korábbi hozzászólásában, hogy érdemes lenne nekik is szánni egy részt. Én is gondoltam erre, Lacy ebben erősített meg.

Addig is nézzetek sok meccset, jelenetet, összefoglaló videót. Ha elkezdtetek látószöget nyitni, érdekességeket felfedezni, vagy egy-egy "miértre" és "hogyanra" választ keresni, akkor ne hagyjatok fel vele, még ezer és ezer érdekesség vár ránk! Lassítva, vissza-vissza tekerve. Én sem az élő közvetítés áradatában kezdtem az ilyen típusú meccsnézést. A legtöbb esetben ma is a visszajátszásokból, vagy ilyen összefoglalók kockázása közben jövök rá egy-egy válaszra, veszek észre apróságokat.

Ez volt a Ne csak a labdát nézd II. része!

Szőke Péter - blondie@kek42.hu