Úgy kezdődött, ahogy kezdődnie kellett ….kissé elmebetegen!

2019.01.10

Az már a múlt ködjébe vész, hogy került hozzám egy Chicago mez, de egyszer csak lett egy Blackhawks szerelésem, a legjobb haveromnak pedig egy San Jose-s sapkája. Ezek úgy kerültek hozzánk, mint az amcsi major sport bajnokságok hirtelen a semmiből!

Mire észrevettük már be is szippantott minket ez a miliő! Két totális hoki analfabéta, sportimádó barát rivalizálása ezzel a kezdetét is vette. Ez volt az az idő, amikor mind a két csapat ligautolsóként állt és mi büszkék voltunk, ha kikaptak. Annyira, hogy évekig ment a verseny, hogy kinek lesz szarabb a csapata és aki lejjebb végzett, az nyert! Érdekes volt annak örülni, ha felmosták velünk a pályát, de a verseny, az verseny. A vesztes minden évben vacsorára hívta a másikat és "szégyenkezhetett" előtte. Aztán egyszer csak jók lettek és kezdte a dolog elveszíteni a varázsát.

Ekkoriban kezdték el közvetíteni az NFL mérkőzéseket, ami rögtön magával ragadott minket. Aztán az egyik kávézgatásra, csapatunk alapítója és elnöke a megszokott San José sapka helyett Patriots-osba érkezett meg. Na több se kellett nekem! Pedig volt egy játékos, akinek már az elején tetszett, a profizmusa, a higgadtsága, az eltökéltsége. Ha jól emlékszem valamilyen Brady. Valószínű, hogy a Csabi a frizurája miatt választotta kedvenc játékosának, de mindegy is, mert itt már eldőlt. (Ő hazafi lett, így én bármi lehettem, de Patriots-os nem!) Milyen világ lehet az, ahol a két legjobb barát ugyan annak a csapatnak drukkol, hogy fogunk akkor egymás lelkébe taposni, hol lesznek a zrikák, a lesajnáló félmosolyok, a megalázó együttérzés egy szar idény után? Ezek nélkül nem barátság a barátság! Ilyen szemmel kezdtem el nézni az NFL-t, nem tudtam melyik csapat lesz az enyém és azt sem, hogy mikor, csak annyit, hogy tudni fogom, ha eljön az én időm. Addig maradt az utálom a Patriots-ot, már csak a Csabi miatt is!

Aztán eljött az én pillanatom is!

Felfigyeltem valakire! Egy csendes, mosolygós srácra, egy nyugodt és szimpatikus fickóra, aki ha felmegy a pályára hirtelen olyan kemény és brutális lesz, mintha egy álomból ébredne. Aki abban a pillanatban, ahogy vége egy play-nek , már nyújtja is a kezét azzal a mosolygós, de nem lenéző arccal az ellenfélnek, hogy felsegítse őt a földről. Soha nem láttam tőle indokolatlan durvaságot, vagy, hogy dumál az ellenfélnek, látszott, hogy ők is tisztelik. Számomra ez a figura testesítette meg azt, amiről a sport szól! Nem csak a csillogás és a trófeák számítanak, hanem az odáig vagy afelé vezető út is. Ő volt A 43-as! (gyk.: Troy Polamalu) Hát így lettem Steelers-es. Ráadásul a csapat is totál ellentéte volt a Csabi által kedvelt Patriots-nak. Nem a csilli-villi 50 pontos meccsek és szép megmozdulások jellemezték, sokkal inkább a sár és vér, a küzdelem és keménység. Megfogtak és az óta is tartanak, szerencsére. Eleinte ketten rivalizáltunk, a barátainkat inkább a másik foci érdekelte, ahogy kezdetben minket is, de aztán szép lassan azon kaptuk magunkat, hogy az NFL kezdi lenyomni a Manchester United-ot.

Aztán jött a Facebook és hozta magával a Madden játékokat, egyre több magunkhoz hasonló arcba botlottunk. Innen jött Csabi ötlete, (mert 10 évente azért ő is letesz egy parádés ötletet az asztalra) hogy legyen egy csoportja ezeknek a figuráknak, hiszen ugyan azért és ugyanúgy rajongunk. Ezt a Madden játék megszűnése csak megerősítette.

A többi már történelem.

Szeretném, ha ez a csoport azokat az értékeket tartaná fontosnak, amiről a mi 35 éves barátságunk is szól. A másik "vérének szívása" és azok a félmosolyok. Valljuk be, nincs is jobb érzés annál, amikor a Steelers 21-19-re veri a Patriots-ot és másnap felhívhatom a barátomat negyed tíz után négy perccel és megkérdezhetem, mennyi az idő?! Na, abban a 3 másodperc mély csendben, minden benne van, amit mondani akartam! A többit pedig már nem tűri a nyomda festék!

Kuslics László