TÖRTÉNETÜNK

Kiber ismerősöktől valós barátságokig.
Egy összetartó, egy célból egy irányba tartó baráti társaság története.

A mi történetünk egy tanulmány.

Megélve, de remélem az olvasása után is azt érzi az ember, ez nem csupán egy egyszeri történet, hanem jelen korunk online világának a társadalomra ható különböző erőinek terméke. A barátság egy termék? Legalábbis egy jelenség, legyen az valós-személyes vagy a kibertérben köttetett. Vagy? A kiberből egészen személyessé válásnak egy mintafolyamata, ráadásul egész nagy lélekszámmal. A Mi történetünk jó alapanyag az online térnyerés és a társadalom kapcsolatát kutatóknak. A Mi történetünk talán reményt is foglal magában arra vonatkozóan, hogy nincs minden veszve, még nem költöztettük mindenünket az internetre. Végül is a sör talán még mindig csapról a legfinomabb. Derítsük ki, hogyan is alakult ki ez a modernkori, kutatásra méltó alapanyag, amit mi alkotunk, az "Elmebetegek".

Rögtön az elején, nincs mit kerülgetni, a Mi Nagy Bummunk maga a sport, az amerikai futball. Hiszem, hogy sokan átérzik, megvan a maga bája az éjjeli 2:20-as kelésnek, amikor fél szemmel nyomod le az ébresztőt, keresed a távirányítót (én magam fülhallgatót is bekészítettem, hogy szüleim édes álmát ne zavarjam) és ülsz a fotelba a meccs elé. Bizseregsz, még új a dolog, még ismerkedsz ezzel az új valamivel, ami egyre inkább beszippant. Már elértél arra a szintre, hogy hajlandó vagy éjszaka felkelni, de még nem tudod minden sárga zászló jelentését. Kezdődik a közvetítés, Ricsiék olvassák az sms-eket, leveleket. Hogy mi? Teszed fel a kérdést... mások is hajlandóak a virrasztásra? Nem vagy egyedül ember, sötét szobákban a tv-k előtt kuksolnak a társaid, valahol, mindenhol (!) az országban.

Az érzés már a birtokodban, kezded érteni is, amit látsz. Másnap a suliban, munkában odajön a cimbi, hogy nézted-e, tudod-e? Tényleg nem vagy egyedül, lehet eszmét cserélni, utána olvasni, játszani gépen (páran odáig is eljutnak, hogy személyesen is kipróbálják). Elindult a móka, belecsöppentél valamibe, amiről még fogalmad sincs, mekkora világ, milyen jelentős sportág.

Jobb esetben már fent vagy Facebookon, jobb esetben a fejlesztők kiadnak a közösségi oldalra egy NFL-el foglalkozó, a régi klasszikus kártyagyűjtögetős világot megidéző játékot (látod, már a kártyák is az internetre cuccoltak át, bár ezt csak akkor érted, ha legalább 90' körül születtél). A legjobb esetben, ami csak történhet veled ebben az új világban, van egy bolond, aki erre a kártyás hóbortra alapít egy csoportot.

Nos, előállt a jó eset, a legjobb, pontosan ez történt.

A közösségi oldalon megjelent egy kártyás játék, ahol "ticket"-ek ellenében meccseket szimulálhattál bárkivel, aki hasonlóan hozzád belépett a játékba. Kártyacsomagokat bonthattál, fejleszthetted a csapatod. Ahhoz, hogy jobb eredményeket érj el, szükség volt minél több bolondra, akikkel "ticket"-eket küldözgettetek egymásnak. Közben már rutinná váltak a vasárnap esték, az éjszakák, kezdted magad otthonosan érezni. Már értettél egy-két játékhívást, tudtál 10 nevet a "kedvenc" csapatodból, még 5-öt az egész ligából. A kártyák persze segítettek tanulni, az ismerősök mindenféle abszurd neveken csak gyűltek és gyűltek a fiókodban. Fúzió emberek, ahogy a közvetítések, a kártyák és az ismerősök elkezdtek egy nagy valamit alkotni.

Hogy is volt? Ki tudja már.

Nap napot követett, repkedtek az "5-ös ticket"-ek, a csoport révén kialakult egy online kolónia, mentek a viccelődések az élő eredmények láttán, tapasztalatcserék a játékkal kapcsolatban. Az idő előrehaladtával már jött a kötődés, már nem voltak idegenek a kiber emberek. Egyszer csak jött az ötlet, hogy legyen valami találkozóféle. Mint minden vállalkozás, ez is nehezen indult, egy soproni étteremben vetették el a magot páran, mely napjainkra előre nem álmodható méretű, hangulatú, összetételű társasággá nőtt. Hovatovább nem szimpla találkozók, meg egy-két sör, de ne siessünk ezzel...

A mindent megváltoztató első találkozó után következett egy jelentősebb, mindent megváltoztató találkozó. Megszerveztük a csoportban. Helyszín, résztvevők, stb... Képzeld el azt az élethelyzetet, ahogy belépsz egy kocsmába, étterembe, ahol NFL mezes ürgék lézengenek, nem nagyon van interakció a népek között, egy-egy arcot már felismersz, mert gyanús a profilképe alapján. Kezd kibontakozni a buli, melléd ül valaki, rádöbbentek, hogy online már sokat beszélgettetek, ment a szurkálás, bolondozás, most meg a semmiből ott ül melletted... a másik asztalnál is, a harmadiknál is... a fenébe is, ez nagyon izgalmas. Próbálod kisajtolni a tudatodból a neveket, ki kicsoda az asztalnál. Kezdődik az első meccs a tv-ben, jönnek a sörök, hamburgerek. Oldódik a hangulat, már nem vagy teljesen elveszve... ezt nem lehet reprodukálni, ezt csak megélni lehet, ott és akkor. Semmihez sem fogható érzés. Az éjszakai magányos farkasok, a csoportbéli kiber-haverok egyszer csak egy élő térben mozognak, mimikával, hanggal... zseniális leosztás. A Nagybumm ugye? Ez 2012-ben volt, voltunk vagy húszan. Azóta már számtalan kisebb-nagyobb, "hivatalos" vagy "fél hivatalos" összejövetel van mögöttünk. Szezon nyitók, zárók, magyar amerikai foci meccsek, kis csoportos kocsmai foglalkozások...

Mondok valamit.

A Facebook játékok már rég megszűntek, pedig volt második, harmadik kiadás (utóbbinál olyan szabadkőműves, maffiás élménnyel, mely ismét és egyre szorosabbra fonta össze a társaságot). Megszűntek, szép volt jó volt, tartalmas volt és volt benne valami, egy láthatatlan kéz, ami összetartotta a népeket. És Mi? Nemhogy megmaradtunk, de eztán jött még csak a java, annak a varázslatnak a nagy része, amiért most ezek a sorok is íródnak. Óriási élmény megélni, hogy ha ma összehívunk egy találkozót, akkor magunk miatt tesszük, és nem a sport miatt. Ez nem von le semmit utóbbi érdemeiből, de példásan mutatja a történet mondanivalóját. Mára már ott tartunk, hogy egy-egy tagunk vidéki bázisára szerveződnek a találkozók, gurulós focival, wellness-szel egybekötve. Már ott tartunk, hogy 2-3 tag külön meglátogatja egymást, elmegy közös programra, grillhúst zabálni, gyerekekkel játszani. Ott tartunk, hogy barátok vagyunk, sokan, és bármikor szívesen összefutok ezekkel a srácokkal. Ha kettővel egy kocsmában, akkor úgy, ha egy másiknak a családi házában, ahol a gyerekekkel játszok, és a vendégágyban alszok, akkor úgy. Nem is olyan régen az egyikükkel töltöttem gyakorlatilag az egész napomat, a születésnapomat megelőző napot. Szóval? Értem már? Kiber-termék vagy mi. Itt mindnyájuknak megvan a maga kis története. Akár az eddigi életéé, akár az amerikai futballal való megismerkedéséé és ezzel egyetemben az ebbe a társaságba való bekerüléséé. Sőt, az azóta itt eltöltött idő és élmények is külön mappát alkotnak. Velünk csupán annyi történt, hogy a nagy kerek világban találkoztunk egy közös hobbi mozgató és közösségteremtő erejének segítségével és elkezdtük összeönteni ezeket a kis történeteket. Nem tudtuk előre mi lesz, még most is éppen a közepében vagyunk. Azt viszont tudjuk, hogy nagyon jó az irány, lépjük a szinteket, és ez büszkeséggel és boldogsággal tölt el minket.

Szóval kedves olvasó, aki valamilyen oknál fogva idetévedtél. Megeshet, hogy ez vár rád. Lehet, hogy nem alszol a kanapémon, de tudd: fent vagyunk éjjelente, tudjuk mi az a holding, van véleményünk, közösségünk, és időközben kialakult egy olyan elképzelés halmazunk is, ami céllá kovácsolódott. Bejegyzett Egyesület vagyunk, közösségi programokat fogunk szervezni, minél több "bolondot" egy kalap alá jeligével. De nem mindegy, hogy kiket. Ez egy messzemenőkig családias-baráti társaság, tisztelettel egymás, és a játék iránt. És tisztelettel a kis múltunk iránt, mely, mint olvashattad, egy újkori tan. Egy sport, egy hozzá kapcsolódó játék, egy csoport életre hívása, a közösségi erő kibontakozása és látod, a kiber-emberek jó pajtásokká válnak. Egy közös kiindulási alap, megannyi arc és jellem, egy bolond társaság....

NHF HUNGARIAN FANS
Elmebeteg Hadosztály

Az Alapítók

Az alapítók igazából nem a facebookos játék kezdetekori állapotban voltak mind az alapítók, hanem pont ellenkezőleg. Ők azok, akik a játék megszűntekor összefogták az embereket a régi csoportból, hogy kitöltetlen űrt betöltsék a MADDEN korszak után.

Horváth Csaba 

Elnök

Sopron

Kuslics László

Szóvívő

Sopron

Vass Richárd

Kreatív Igazgató

Budapest III.

Farkas Tamás

HR

Budapest IV.

Szőke Péter

Pénzügy

Budapest XIII.

Szentpéteri László

Tolmács

Sopron

Természetesen hatan kevesen lennénk, hogy összetartsuk a csoportunkat, így az ALAPÍTÓKON kívül még további fontos és meghatározó személyek is a tagjaink: Barabás József, Dulka Péter, Gere Dávid, Kovács András, Lehoczky Péter, Szemenkei Balázs, Hochstein Ferenc és Tács Miklós

Céljaink

A mára kialakult társaságunk alapvető célja a Közösség építése. Hasonló gondolkodású emberek összegyűjtése egy csoportba. Ennek eszközei a FB csoport, a Honlap és Találkozók szervezése, minél nagyobb taglétszámban. A küldetés maga azt az életérzést képviselni, amit nekünk okoz az NFL és a sport. Ennek igéjét kívánjuk elterjeszteni minél szélesebb körben, illetve a már "ihletett" embereket megtalálni és összehozni a Közösségünkkel.

Szőke Péter

LEGYÉL TE IS "ELMEBETEG"!